Διαδικτυακό master class με τον Chris Cooper


Κατόπιν μεγάλης ζήτησης οργανώνουμε νέα ομάδα για το διαδικτυακό master class με τον Chris Cooper

Φέτος είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πολυετούς συνεργασίας μας με τον Chris Cooper που δεν καταφέραμε, λόγω συνθηκών, να τον έχουμε στην Ελλάδα. Ωστόσο η ανάγκη μας για σύνδεση μαζί του είναι μεγαλύτερη από ποτέ…
Σε αυτό το πλαίσιο, και με τα νέα δεδομένα της εποχής …

Το Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου
οργανώνει
 διαδικτυακό master class
με τον Chris Cooper.Με θέμα :
Splintered (θρυμματισμένος):
Το δράμα στη σύγχρονη πρακτική του Θεάτρου στην Εκπαίδευση
Theatre in Education (TIE)


¨Ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς. Η πανδημία του Covid-19 είναι η πιο πρόσφατη και καταστροφική έκφραση μιας παγκόσμιας κρίσης που, εν τέλει, απειλεί το είδος μας. Αυτή η κατάσταση καθιστά την δουλειά μας πιο επίκαιρη από ποτέ.

Το εκπαιδευτικό δράμα και θέατρο, ωστόσο, είναι μια κοινωνική πράξη διερεύνησης νοημάτων, που εμπλέκει τους συμμετέχοντες σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά, προκειμένου να κατανοήσουν τον κόσμο. Σε μια περίοδο κοινωνικής απομόνωσης και λοκ-ντάουν η δουλειά μας υπονομεύεται σοβαρά. Η ανάγκη μας να συνδεθούμε, ωστόσο, παραμένει εξίσου μεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη.

Υπάρχουν ακόμα όλα αυτά που πρέπει να κατανοήσουμε και όλα τα νοήματα που πρέπει να φτιάξουμε. Το να σπάσουμε την αυξανόμενη αίσθηση εγκλεισμού και απομόνωσης δεν είναι απλώς μια σωματική, αλλά και μια διανοητική και συναισθηματική ανθρώπινη ανάγκη. Με αυτό το πνεύμα σας καλούμε να συμμετέχετε σε αυτό το online Master Class, με την ελπίδα ότι μπορούμε μαζί να βρούμε έναν τρόπο να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή για να μοιραστούμε και να εξερευνήσουμε το πεδίο του TiE.

Το “Splintered” (θρυμματισμένος) είναι ένα έργο του Chris Cooper, που γράφτηκε για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, για ένα TIE πρόγραμμα με το ίδιο όνομα. Το έργο διηγείται την ιστορία ενός αγοριού που το έχουν απαγάγει. Έχοντας αποχωριστεί όλα όσα γνωρίζει και αγαπάει, είναι αναγκασμένο να ζήσει τη ζωή ενός παδιού-στρατιώτη. Το έργο είναι μια εξερεύνηση της αντοχής και προσαρμοστικότητας, και του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στις πιο ακραίες καταστάσεις.
Θα αναλύσουμε μαζί το κείμενο, ειδικά τον Τόπο (Site) και το Κέντρο (Center)·, με στόχο  να διαμορφώσουμε τη δομή για ένα ΤIE πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, και να προσδιορίσουμε τα κεντρικά του σημεία¨.

Chris Cooper

Το master class απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ηθοποιούς, θεατρολόγους, και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους επιθυμούν  να τον  παρακολουθήσουν  για πρώτη φορά.

To διαδικτυακό master class είναι διάρκειας δέκα ωρών και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του Zoom.
Θα εστιάσουμε κυρίως στην μελέτη και συζήτηση του έργου, στη σύνδεσή του με το δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Σάββατο 9/5 18.00-20.30
Κυριακή 10/5 18.00-20.30
Σάββατο 16/5 18.00-20.30
Κυριακή 17/5 18.00-20.30

Το κόστος του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι 70 ευρώ. 
Η πληρωμή θα γίνει μέσω κατάθεσης σε τράπεζα και θα σας αποσταλεί ηλεκτρονικά η απόδειξη.
Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.
H  διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά.

Για πληροφορίες και εγγραφές
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977843378.

Για τoν Chris Cooper
 Ο Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, έχει διατέλεσει επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk) Γράφει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (ΤΙΕ) και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με νέους ηθοποιούς, δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.  Είναι από τους θεμελιωτές του theatre in education στην Αγγλία, με μεγάλη εμπειρία και υψηλότατης ποιότητας δουλειά, που έχει εμπνεύσει εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Στο κέντρο αυτής της κατεύθυνσης (ΤΙΕ) είναι ο κοινωνικός προβληματισμός και η σκέψη πάνω σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και ο τρόπος που προσεγγίζονται χρησιμοποιώντας  τεχνικές και ασκήσεις θεάτρου με σκοπό να καλλιεργηθεί η δημιουργική φαντασία (imagination in action).Άλλωστε ο θεατρικός συγγραφέας και θεμελιωτής βασικών αρχών της σύγχρονης θεατρικής φιλοσοφίας  και θεωρίας Edward Bond αποτελεί βασικό άξονα θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης για την Big Brum theatre Company  και τον Chris Cooper στον οποίο έχει ο ίδιος εμπιστευτεί την πρώτη παρουσίαση των πολλών έργων του και μάλιστα με την δική του συνεργασία. 
Σχόλια